Wanderweg Cserkút

Höhenprofil (127 m bis 264 m)

Höhendifferenz

137 m

Gesamtanstieg

185 m

Gesamtabstieg

69 m

GPSies-Index 3,75 ClimbByBike-Index 16,83 Fiets-Index 0,54


Über diese Strecke

Qualität der Strecke
Länge
3,45 km
Geo-Koordinaten
641
Angezeigt
77 mal
Herunter geladen
4 mal

Bewertungen

Landschaft
(0)
Anspruch / Kondition
(0)
Technik
(0)
Spaßfaktor
(0)
Strecken-Beschreibung
(0)
Einweg-Strecke

3,45 km

Aktivität, geeignet für

Download als
Entfernung mit Geländesteigung
Strecke melden
Keine Reduzierung, alle Punkte werden ausgeliefert (Anzahl der Punkte: 641)
  • oder

 

Strecke glätten
Beschreibung der Strecke

Pécs nyugati széléről indulunk. Patacson, a 6-os út és a Pellérdi út torkolatában, az Iveco-szerviz előtti tágas tér alkalmas a gyülekezőre, műszaki előkészületekre. Nyugat felé, a járdán indulunk a forgalom miatt. Ügyelünk a ritka gyalogosokra és az űrszelvénybe lógó ezmegazra. Jobb kéz felől a valamikor püspöki pincészet helyén a Borászati Kutató Intézet szőlősorai futnak a hegynek.

Hamarosan elhagyjuk a főközlekedési utat, jobbra térve a Kertes dűlőn haladunk tovább; a sarkon meglátjuk az első zöld Z betűt: innen a zöldút-turistajelzést követjük. Csöndes utcácskákon haladunk fölfelé: a Cserkúti út utcanév azt jelzi, hogy ez volt a valamikori cserkúti vásárosút (alternatíva ezen továbbhaladni), jobbra fordulunk a Boldogasszony-völgy utcába. A néhol egészen ép aszfalt itt egy rövid szakaszon kaptatósra vált, majd az enyhébb rész már köves, vízátfolyásos (Sársom-völgy, majd vissza a Cserkúti útra). Elhaladásunkat kutyakórus üdvözli, de a hangnál egyéb gondot nem okoz, errefelé zárva tartják az ebeket. Párszáz méter után elfogy a kőburkolat és elérkeztünk a túra legmeredekebb 100 méteréhez - kevésbé edzettek és gyerekek itt nyugodtan tolhatják a cangát. 

A kaptató tetején már szinte meg is érkeztünk az erdőbe. Enyhén jobbra tartunk, és a folytatásban az út ismét szilárd. A felszínre bukó vörös homokkő a környék jellemző tájalkotó kőzete, építkezéshez is kiváló (könnyen faragható), de ebből vannak a Jakabhegy híres tanusziklái, a Babás szerkövek is. Az elkövetkező szűk kilométert ezen tesszük meg, ami jó, mert az esős tavaszokon bőven lefutó vizek közt is jól járható, legföljebb a kisebb kőtaréjokon haladás szokatlan elsőre. Aztán ritkul a cseres-tölgyes erdő, és utunk tetején hatalmas magányos tölgy alatt szusszanhatunk egyet: megérkeztünk Cserkút határába. Innét lefelé vezet az utunk.

Köves, kövecses az út, vizes időben is jól járható, majd az első házak közt aszfaltra érünk. Kisvártatva elsőbbséget adunk, és egyenesen folytatjuk az utunkat. 200 m után megérkeztünk a község apró, szépséges Árpád-kori templomához. Itt megpihenünk az árnyékban, és innen folytathatjuk a portyázásunkat akár a község vendéglátói vagy nevezetességei, akár a távolabbi uticél felé.

Táv: rövid (kb. 3/4 óra)

Nehézség: közepes.

Ajánlott életkor: 10...60 év

Ajánlott kerékpár: MTB, crosscountry, trekking. Vastag (35...47), terep- vagy vegyes mintázatú gumi, 1,7...2,5 bar. Kitűnő műszaki állapot.

Weitere Infos unter
Mehr Eigenschaften
hügelig  beschildert/mark.  familiengerecht  einsam, ruhig  GPS erfasst  fest  rau  steinig  ausgewaschen  Querfeldein  Fahrweg / Wirtschaftsweg  Fahrradweg / Fahrradstraße  Straße 

Es sind noch keine Kommentare vorhanden.

Melde dich an, um einen neuen Kommentar zu schreiben

Koordinaten des Startpunktes

N 46°03.920' E 18°10.057'
N 46°3'55.224" E 18°10'03.439"
N +46.0653400 E +18.1676220

Koordinaten des Endpunktes

N 46°04.535' E 18°08.002'
N 46°4'32.109" E 18°8'00.171"
N +46.0755860 E +18.1333810

Weitere Infos unter: Link zu uns

Falls du von deiner Webseite auf diese Strecke verlinken oder als iFrame einbetten möchtest, dann kopiere einfach folgenden Codeschnippsel und binde ihn an einer beliebigen Stelle in deinem Quellcode ein:

kopieren
kopieren
kopieren
  • QR Code - Track To Go
    QR Code
  • QR-Codes sind zweidimensionale Barcodes, die jedes Gerät interpretieren kann, auf dem eine QR-Code-Software installiert ist. Lade dir die URL dieser Strecke einfach auf dein Smartphone herunter (erfordert QR Code Software auf deinem Smartphone).