Barrierefreie Rollstuhlroute Overveen Bloemendaal

Höhenprofil (3 m bis 30 m)

Höhendifferenz

27 m

Gesamtanstieg

147 m

Gesamtabstieg

147 m

GPSies-Index 2,85 ClimbByBike-Index 25,18 Fiets-Index 0


Über diese Strecke

Qualität der Strecke
Länge
24,94 km
Geo-Koordinaten
576
Wegepunkte
7
Angezeigt
62 mal
Herunter geladen
3 mal

Bewertungen

Landschaft
(0)
Anspruch / Kondition
(0)
Technik
(0)
Spaßfaktor
(0)
Strecken-Beschreibung
(0)
Rundkurs

24,94 km

Aktivität, geeignet für


Download als

Entfernung mit Geländesteigung
Strecke melden
Keine Reduzierung, alle Punkte werden ausgeliefert (Anzahl der Punkte: 576)
  • oder

 

Strecke glätten
Beschreibung der Strecke

handbikeroute   ‘Rondje door de duinen tussen Bloemendaal en IJmuiden’ 

Afstand    25 km. Zie ook de uitbreiding en de inkorting.

Mogelijke startpunten / eindpunten  

1) Koevlak, de hoofdingang van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, bij knooppunt 19 (B52.394723; L4.593836) (WP1), gelegen langs de Zeeweg (N200 van Overveen naar Bloemendaalse strand), met een (verharde) parkeerplaats. Tevens is hier het Bezoekerscentrum ‘De Kennemerduinen’, adres: Zeeweg 12, Bloemendaal. Vanuit Overveen ligt het na de eerste rotonde aan de rechterkant. Bruine borden geven het bezoekerscentrum aan. Het fietspad van de route ligt aan de oostkant. De route gaat richting noorden (knooppunt 99). Je komt in het begin dus niet op de Zeeweg (hoofdweg).

2) Parnassia (WP3)(B52.415585; L4.553710) (WP4), Parnassiaweg, postcode 2051, Bloemendaal (geen volledig adres voorhanden), met een verharde parkeerplaats en vakken voor invaliden. Je komt er als volgt. Op het eind van de Zeeweg, dichtbij het strand, is er een 1,5 km lange zijweg /toegangsweg naar de parkeerplaats en het restaurant ‘Parnassia’. In het begin van de toegangsweg moet je bij een slagboom parkeergeld betalen. Voor de handbikeroute neem je het aan de oostkant gelegen fietspad in zuidelijke richting naar de Zeeweg. Dit is richting knooppunt 18. Al gauw loopt het pad parallel aan de toegangsweg.

3) Bleek en Berg (B52.416530; L4.615226) (WP2), bij knp 7. Voor de navigatie is dit Bergweg 60, Bloemendaal. Rijd hier even door. Dan zie je links de (verharde) parkeerplaats. Er vlakbij liggen hockeyvelden met accommodatie. Voor de route neem je niet het pad westelijk de Kennemerduinen in, maar de openbare weg meer in noordelijke richting, richting knooppunt 5.  

Voor bovenstaande drie parkeerplaatsen geldt: - Eerste half uur: gratis. - Langer dan een half uur: van € 2,- tot max. € 10,-. Een parkeerkaart kun je trekken uit de zuil voor de slagboom; bij vertrek betaal je bij de betaalautomaat op het desbetreffende parkeerterrein. - Er bevinden zich mindervalidenplaatsen.

Voor de eerste twee parkeerplaatsen geldt dat er bij warm weer files op de Zeeweg richting strand kunnen staan.

4) de ingang van Duin en Kruidberg met een kleine onverharde parkeerplaats onder de bomen (WP3). Voor de navigatie is dit  ' Duin en Kruidbergerweg 74, Santpoort'.   Rijd op dit punt vanaf de hoofdweg het smalle weggetje in dat aan de linkerkant een huis met rode bakstenen heeft en schuin tegenover zich een oude boerderij. Op 300 meter na dit punt, na de bocht naar rechts, is er voorbij een links gelegen woning de parkeerruimte (B52.431060; L4.626875)(WP4). Deze parkeerplaats ligt overigens 3 km van de parkeerplaats Bleek en Berg, die groter is.

5) Zwembad De Heerenduinen, Heerenduinweg 6, IJmuiden (B52.453979; L4.622197)(WP6), dat een (gratis) parkeerplaats heeft met invalidenparkeerplaatsen. Ook zijn er parkeervakken langs de ventweg. Vanuit Driehuis richting zee ligt het links tegenover het tankstation. Er zijn stoplichten. Op 500 meter verder, in westelijke richting, ligt knooppunt 92. Om bij dit knooppunt   te komen moet je de (beveiligde) weg oversteken, LA slaan (fietspad) en iets verder opnieuw de weg over, waar knooppunt 92 is. Aan de overkant is een klein naar rechts lopend hellinkje dat je moet nemen. Overigens is er bij knooppunt 92 ook een parkeerplaats. Deze ligt onder de bomen, is klein en heeft een onverharde ondergrond. Mogelijk is deze minder geschikt.

Kenmerken
In het stukje Duin en Kruidberg (van knp 5 naar 6, en een stukje naar 66) is de weg onverhard, maar er is goed te fietsen. Wel moet je direct na knp 6 op een kort hellinkje even je snelheid handhaven om niet met slippend voorwiel tot stilstand te komen. Even daarna volgt een stuk met bakstenen, waar je eveneens de snelheid moet handhaven. De rest van het traject bestaat uit bakstenen, behalve op de Zeeweg (tussen 18 en 19) en na 7, waar beton of asfalt ligt. De paden zijn breed genoeg. Honden zijn niet toegestaan.
Bij gunstig weer in de weekenden en vakanties zijn er altijd veel recreanten.

Knooppunten
Je fietst een knooppuntenroute door van het ene genummerde knooppunt naar het andere genummerde knooppunt de bordjes te volgen met het nummer van het knooppunt. De nummers noteer je vooraf op een papiertje. Onderweg is er bij een knooppunt vaak een kaartje te zien met een plattegrond van het gebied en de nummers van de knooppunten daarop.

Route-aanduiding met knooppunten  
19 (Koevlak)-99-7-5-6-
92(keer om bij rechts gelegen parkeerplaats)
-6-66-18-19.

Opmerking
Keer om vlak voor 92, waar in het bos, onder de bomen, rechts een kleine parkeerplaats ligt. Iets verder wordt omkeren onderaan het hellinkje op het fietspad van de Heerenduinweg moeilijk.

Veiligheid
De route wordt afgeraden bij een nat of vochtig wegdek vanwege het gevaar van doorslippen van het voorwiel bij hellinkjes.

Beschrijving
De route gaat door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit bestaat o.a. uit drie voorheen aparte duingebieden: Eerst ga je (bij 19 als startpunt) door de  Kennemerduinen (bij Bloemendaal). Van knp 7 tot 5 ga je over gewone wegen buiten de Kennemerduinen. Van 5 tot 6 ga je door Duin en Kruidberg (bij Santpoort), en van 6 naar 92 (WP5) fiets je 3 km door de Heerenduinen en weer terug. Bij 6 ben je weer in Duin en Kruidberg. Een kilometer verder ben je  in de Kennemerduinen. Van 18 tot 19 fiets je over de Zeeweg in oostelijke richting. Je kunt het fietspad aan de linkerkant nemen. Het fietsverkeer gaat hier in twee richtingen. Er mogen geen scooters en brommers komen; alleen (snor)fietsen.

Horeca
Het bezoekerscentrum bij knp 19 heeft een restaurant (Duincafé), waar je ook buiten kunt zitten. Er is een invalidentoilet. Een tweede horeca-gelegenheid is bij knooppunt 5. Vlak voordat je linksaf slaat, is er bij mooi weer rechts een gelegenheid bij een boerderij waar je alleen buiten kunt zitten.
Een derde horeca-gelegenheid is Parnassia. Zie een van de startpunten.

Uitbreiding
De route kun je uitbreiden naar de IJmuiderslag (WP7) via de Heerenduinweg, gelegen tussen de duinen en de bebouwing van IJmuiden. Er komt heen en terug samen 9,5 km bij. Om een beeld te krijgen van deze uitbreiding kun je kijken op een van de websites (zie beneden). Je doet de uitbreiding als volgt. Bij knp 92 ga je het hellinkje af naar het fietspad. Het routebordje richting 96 geeft aan dat je moet oversteken en linksaf moet slaan. Omdat de oversteek door slecht zicht naar links gevaarlijk is, ga je rechtsaf over het fietspad naar de 500 meter verder gelegen stoplichten met beveiligde oversteek.   Hier steek je (veilig) over om daarna LA te slaan (fietspad) en terug te fietsen en vervolgens   richting 96 te nemen. Je gaat over een licht golvend vrij liggend betonnen fietspad met steeds voorrang. Op de IJmuiderslag volg je niet verder de routebordjes 96, want het vervolg is ongeschikt voor de handbike. Wel maak je het rondje (1,5 km) van de IJmuiderslag (tegen de klok) in en ga je op de Heerenduinweg (RA) weer terug, nu aan de andere kant van de weg. Bij 92 ga je scherp RA en heel kort omhoog (snelheid behouden) de Heerenduinen in, naar knooppunt 6.

Mocht je de uitbreiding nemen, dan komt er een ander mogelijk startpunt bij, namelijk IJmuiderslag, 1974, IJmuiden (B52.446958; L4.567204). De (verharde) parkeerplaats ligt ten zuiden van IJmuiden. Er zijn invalidenparkeerplaatsen. De parkeervakken liggen langs de kleine rondweg. Op de fiets verlaat je deze rondweg tegen de klok in, waarna je op de Heerenduinweg (RA) naar 92 fietst, en daar scherp RA heel kort omhoog en vervolgens naar 6 fietst.

Inkorting
Je kunt bij 6 het stuk naar 92 heen en weer overslaan en RD doorfietsen naar 66. Dan fiets je 6 km minder. 

Websites met knooppunten
Op een viertal websites kun je de routes op een kaartje oproepen door op de nummers van de knooppunten te klikken. Ook komen steeds meer details over de wegen te voorschijn als je inzoomt. Bovendien kun je tussen de knooppunten klikken als je een knooppunt niet wilt volgen. Dit kan echter niet bij ‘fietsnet.be’.
1)
www.route.nl Van alle vier is deze het prettigst in gebruik. Aan de linker bovenkant vind je (na even wachten)    ‘routeplanner’. Met diep inzoomen kun je zien of een weg wel of niet verhard is. Bij onverhard zie je tussen de groene streepjes alleen rode streepjes.
2)
www.fietsnet.be Let op   ‘be’ op het eind.
3)
www.fietseropuit.nl Rechtsboven klik je op   ‘knooppunten’. Onderaan vind je de bedieningsknoppen, waaronder het in- en uitzoomen.
4)
www.fietsersbond.nl Rechtsboven klik je op   ‘routeplanner’. Andere belangrijke knoppen zijn   ‘LF en knooppunten’, ‘meer opties’ en   ‘plan route’.   De routeplanner is voor knooppuntenroutes enigszins omslachtig in gebruik.

http://www.np-zuidkennemerland.nl/2066/bezoekerscentrum-de-kennemerduinen    (bezoekerscentrum)

Samensteller   Paul de Jong; reacties naar   pdejong28@yahoo.com                      

Overige handbikeroutes in Nederland, België en Duitsland van Paul de Jong
of: klik op ‘Pdejong’ (rechtsboven onder naam route) voor o.a. een overzichtskaart met alle routes
of:
www.handbiken.nl/Routes
of:
www.handbiken.nl > toerroutes (of via menubalk boven, of via menuknop links boven: naar onder scrollen)
of:
www.gpsies.com/mapThumb.do?username=Pdejong   > ‘lijst van alle tracks’

Eisen waaraan deze handbikeroutes voldoen
geen lange teksten voor de route-aanduidingen;
geen hobbelig of moeilijk berijdbaar wegdek, tenzij uiterst kort;
geen korte of lange hellingen waar slippend voorwiel leidt tot stilstand en gevaarlijk achteruitglijden;
geen moeilijke of gevaarlijke oversteekpunten, behalve een enkele keer in de uitbreiding;
geen noodzaak van helpende begeleider, behalve een enkele keer in de uitbreiding;
beschrijving van geschikte parkeerplaats(en) voor de start;
aanduidingen van bijzondere situaties;
streven naar afstanden tussen de 30 en 40 km, soms met mogelijkheid van uitbreiding of inkorting.

 

 

 

 

Mehr Eigenschaften
eben  beschildert/mark.  familiengerecht  barrierefrei  fest  Fahrradweg / Fahrradstraße 

Es sind noch keine Kommentare vorhanden.

Melde dich an, um einen neuen Kommentar zu schreiben

Koordinaten des Startpunktes

N 52°23.696' E 4°35.616'
N 52°23'41.785" E 4°35'37.005"
N +52.3949403 E +4.59361252

Koordinaten des Endpunktes

N 52°23.683' E 4°35.583'
N 52°23'41.028" E 4°35'34.98"
N +52.3947300 E +4.59305000

Weitere Infos unter: Link zu uns

Falls du von deiner Webseite auf diese Strecke verlinken oder als iFrame einbetten möchtest, dann kopiere einfach folgenden Codeschnippsel und binde ihn an einer beliebigen Stelle in deinem Quellcode ein:

kopieren
kopieren
kopieren
  • QR Code - Track To Go
    QR Code
  • QR-Codes sind zweidimensionale Barcodes, die jedes Gerät interpretieren kann, auf dem eine QR-Code-Software installiert ist. Lade dir die URL dieser Strecke einfach auf dein Smartphone herunter (erfordert QR Code Software auf deinem Smartphone).