MTB-Trail Lendvadedes

Höhenprofil (157 m bis 340 m)

Höhendifferenz

183 m

Gesamtanstieg

676 m

Gesamtabstieg

674 m

GPSies-Index 5,78 ClimbByBike-Index 33 Fiets-Index 0,11


Über diese Strecke

Qualität der Strecke
Länge
30,71 km
Geo-Koordinaten
68
Angezeigt
912 mal
Herunter geladen
72 mal

Bewertungen

Landschaft
(0)
Anspruch / Kondition
(0)
Technik
(0)
Spaßfaktor
(0)
Strecken-Beschreibung
(0)
Rundkurs

30,71 km

Aktivität, geeignet für

Download als
Entfernung mit Geländesteigung
Strecke melden
Keine Reduzierung, alle Punkte werden ausgeliefert (Anzahl der Punkte: 68)
  • oder

 

Strecke glätten
Beschreibung der Strecke

Z vstopom v shengensko območje decembra 2007 so padle še zadnje meje, izginil je zadnji ostanek nekoč zloglasne železne zavese, ki nas je ločila od vzhodnih sosedov. V počastitev tega dogodka je bilo prvič izvedeno skupinsko gorsko-kolesarsko potepanje po tem področju leta 2008. 

TRASA:  Kolesarjenje poteka v zemljepisnem trikotniku Lendava – Lenti – Tornyiszentmiklos. Začenja se v v Lendavi. Po panoramskem vzponu na vrh lendavskih goric (Piramida – 328 m.n.v.) pa zavijemo v gozd pod nekdanjo karavlo JNA, ter sledimo mejnim kamnom SLO-HU. Pri mejnem kamnu 487 bomo sedaj-že-legalno prestopili nekdanjo »železno zaveso« in nadaljevali z vzponom na vrh lentijevskih goric »Nagy Tenke« (332 m.n.v.). Slediljo uživaški spusti in vzponi po gozdovih, nakar se bomo pripeljali do Tornyiszentmiklos-a in se vrnili v Slovenijo - v Pince, sledi potepanje po goricah nad vasicami Pince, Dolino in Čentibo in zaključen spust v Čentibo, ter vrnitev v Lendavo. 
DOLŽINA: 35 KM 
VIŠINCEV: okoli 700 M 
ČAS VOŽNJE: cca. 2-3 ure  


ZAHTEVNOST:  Tura je precej vzpenjaška in naporna, čeprav kolesarimo po Panonski nižini. Vrstijo se strmi vzponi, ki jim sledijo uživaški spusti. Trasa je precej komplicirana (precej ovinkov, itd.) posebej na madžarskem odseku, zato se lahko kar hitro izgubimo. Strah je odvečen, saj je "civilizacija" vedno blizu.

OBVEZNO:  veljavna OSEBNA IZKAZNICA ali POTNI LIST! 

PRIMERNA OPREMA:  gorsko kolo s terenskimi (beri-traktorskimi!) gumami, rezervna zračnica, pumpa, čelada!
odsvetujem slick gume ali treking kolo! 


Železna zavesa  (Iron Curtain) je politični izraz za simbolično, ideološko in delno fizično mejo, ki je razdelila Evropo v času hladne vojne na dva dela: na kapitalistične zahodne (Nato pakt) in socialistične vzhodne države (Varšavski pakt). Železna zavesa je poleg ideološke pregrade predstavljala tudi gospodarsko, jezikovno in kulturno bariero. SFRJ (Socialistična Federativna Republika Jugoslavija) je bila na socialistični strani železne zavese dejansko le do leta 1948, ko je prišlo do spora s Sovjetsko zvezo t.i..spor Informbiro med Stalinom : Titotom. Kasneje so se jugoslovanske meje proti zahodnjaškim (Nato) sosedam čedalje bolj odpirale.V času spora s Stalinom so se meje železne zavese z Jugoslavijo zelo okrepile; na jugoslovansko-madžarski meji so bile postavljene protipehotne mine, okrepile so se vojaške straže, neredko je prišlo tudi do strelskih obračunov med mejnima vojskama. Z razpadom vzhodnega bloka v 90-ih letih, se je hkrati tudi razpadla strogo varovana železna zavesa. Desetletje pozneje sta Slovenija in Madžarska stopila v Evropsko Unijo, decembra 2007 pa v skupno shengensko cono, meje so padle. Ko kolesarimo po železni zavesi občasno naletimo na kakšen skriti vojaški bunker, ki nas spomni na nekoč napete razmere na tem mejnem področju.


OPOZORILO: GPS TRACK NI POPOLNOMA PRAVILEN..POPRAVEK SLEDI ob prvi priliki!

Mehr Eigenschaften
hügelig  einsam, ruhig  weich  glatt  Querfeldein 

Es sind noch keine Kommentare vorhanden.

Melde dich an, um einen neuen Kommentar zu schreiben

Koordinaten des Startpunktes

N 46°33.720' E 16°27.162'
N 46°33'43.243" E 16°27'09.753"
N +46.5620122 E +16.4527094

Koordinaten des Endpunktes

N 46°33.711' E 16°27.206'
N 46°33'42.692" E 16°27'12.368"
N +46.5618591 E +16.4534357

Weitere Infos unter: Link zu uns

Falls du von deiner Webseite auf diese Strecke verlinken oder als iFrame einbetten möchtest, dann kopiere einfach folgenden Codeschnippsel und binde ihn an einer beliebigen Stelle in deinem Quellcode ein:

kopieren
kopieren
kopieren
  • QR Code - Track To Go
    QR Code
  • QR-Codes sind zweidimensionale Barcodes, die jedes Gerät interpretieren kann, auf dem eine QR-Code-Software installiert ist. Lade dir die URL dieser Strecke einfach auf dein Smartphone herunter (erfordert QR Code Software auf deinem Smartphone).