Fernradweg Hannut Liège

Höhenprofil (98 m bis 153 m)

Höhendifferenz

55 m

Gesamtanstieg

253 m

Gesamtabstieg

253 m

GPSies-Index 4,07 ClimbByBike-Index 34,76 Fiets-Index 0,01


Über diese Strecke

Qualität der Strecke
Länge
34,36 km
Geo-Koordinaten
400
Wegepunkte
4
Angezeigt
40 mal
Herunter geladen
0 mal

Bewertungen

Landschaft
(0)
Anspruch / Kondition
(0)
Technik
(0)
Spaßfaktor
(0)
Strecken-Beschreibung
(0)
Rundkurs

34,36 km

Aktivität, geeignet für


Download als

Entfernung mit Geländesteigung
Strecke melden
Keine Reduzierung, alle Punkte werden ausgeliefert (Anzahl der Punkte: 400)
  • oder

 

Strecke glätten
Beschreibung der Strecke

handbikeroute 'Huccorgne – Hannut' (prov. Luik / Liège) (B) heen en terug

Lengte      35 km heen en terug samen. Voor een inkorting of uitbreiding zie verder hieronder.

Kenmerken
Over een lengte van 5 km bij Hannut fiets je in open terrein. Daarna kom je in het mooie dal van de Mehaigne. Het wegdek is grof asfalt (licht hobbelig) en niet het biljartlakenasfalt van enkele andere voormalige spoorwegroutes. Toch is het goed te doen.  

Mogelijke startpunten
1) Place de la Gare, Fumal (WP2)(B50.58607;   L5.184045). Deze ‘Place’ vind je niet met Google-maps; wel met routeplanners en op Streetview.   Vanuit Maastricht is de afstand 63 km, waarvan 54 km op snelwegen. Vanuit Brussel is dit 85 km, waarvan 73 km op snelwegen.    
Parkeer (gratis) op het parkeerterrein. Het Ravel-pad gaat hierlangs, tussen kasteel en parkeerplaats. Waar het pad (van het kasteel af) de hoofdweg kruist (met links de brug) geven bordjes informatie over richtingen en afstanden. Volg hier niet het fietsbord dat richting Huy aangeeft met een helling van 14%.

Wil je vanuit dit kruispunt eerst de 3,5 km naar het eindpunt / keerpunt fietsen, steek dan de weg over van het kasteel af. Ondanks een bord dat het voorlopig einde van het Ravel-pad aangeeft, kun je namelijk nog 3,5 km verder fietsen. Wil je daarentegen eerst de 14 km naar Hannut fietsen, ga dan de andere kant op langs het kasteel.

2) Braives, waar de Chemin du Via overgaat in de Rue du Tumulus (WP3)(B50.620198; L5.145206)). Vanuit Maastricht is dit 69 km, waarvan 54 km op snelwegen. Vanuit Brussel is dit 72 km, waarvan 53 km op snelwegen. Het Ravel-pad steekt de weg over. Bij het voormalige stationsgebouw (Centre Culturel Braives ) is (gratis) parkeergelegenheid. Vanaf de parkeerplaats in noordelijke richting van de hoofdweg af fiets je richting Hannut. Naar de hoofdweg toe in zuidelijke richting fiets je richting Huccorgne.

3) Parkeren in Hannut, Rue du Tileul, niet ver van bowlingcentrum (ongeveer 8 km van snelweg E40),   is af te raden vanwege een stoeprand voor de auto, en een grasstrook van 2 meter breed om op het Ravel-pad te komen. Het Ravel-pad loopt langs deze Rue du Tilleul, van het bowlingcentrum af richting Landen, en   langs het bowlingcentrum (hoofdstraat van Hannut oversteken) richting Fumal.

Keerpunten
1) Dichtbij Huccorgne, al zie je het dorp niet liggen (WP1)(B50.570032;

L5.16572). Dit is 3,5 km na Fumal. Zie startpunt Fumal. Als de weg onverhard wordt, keer je om. Er is geen richtingbord.    

2) Vlak voor Hannut, direct na een parkeerplaats met losliggend steenslag en stenen palen er omheen (WP4)(B50.665607; L5.084739).    

Eindpunt
Je eindpunt is gelijk aan het beginpunt.
Inkorting
Doordat het een heen-en-weer-route is en geen rondrit, kun je zelf bepalen of je wel of niet eerder omkeert voor een inkorting.

Uitbreiding

Dat de beschrijving van de route vlak voor Hannut eindigt en niet in Landen

(9 km verder), komt doordat het stuk naar Landen landschappelijk minder aantrekkelijk is en twee lastige oversteekpunten kent. Zo bestaat het stuk door Hannut uit bebouwing en kleine industrie. Na Hannut is er open landbouwgebied. Wil je toch het Ravel-pad richting Landen nemen, dan steek je op 270 meter na het aanvankelijke keerpunt de hoofdweg over, waarna je na 1 km (vanaf het keerpunt) op een tunneltje affietst. Dat heeft echter een stijging van 8%. Een bordje geeft aan dat rolstoelers rechts om het tunneltje heen moeten. Volg daarna bij de oversteek van de hoofdweg niet het bord met pijl RD, maar neem het smalle asfaltpaadje aan de linkerkant van de weg, waarna je het stoplicht voor voetgangers kunt gebruiken. Na het stoplicht ga je LA, korte tijd parallel aan de hoofdweg.   Drie kilometer verder moet je een N-weg oversteken, waar het verkeer hard kan rijden. In het midden van de weg is een vluchthaven met hekken. Let erop dat je voorwiel bij nat weer in het begin van de oversteek kan slippen. Na deze N-weg is het wegdek gelijkmatiger. Anderhalve kilometer verder moet je onder een snelweg en spoorweg door, waarna je LA moet om weer op het Ravel-pad te komen. Op 3,5 km verder   eindigt het Ravel-pad voor de Hannuitsesteenweg bij de Koningin Astridlaan. Keer hier om, want het is voor handbikers door de wegsituatie heel lastig om in het centrum te komen.

Het centrum van Hannut
Als je naar het centrum van Hannut wilt, rijd je na het keerpunt even door, ga je vervolgens RA (wit laag hek)(let op paaltjes) en rijd je op een kort stukje slecht wegdek naar de hoofdweg. Dit is 270 meter vanaf het keerpunt. Als je hier LA slaat, ben je gauw in het centrum.

Horeca
Geen horeca vlak langs het Ravel-pad; misschien in Centre Culturel de Braives (voormalig stationsgebouw) en in Fallais.
Bij Fallais zijn er picknickbanken en bij Fumal gewone zitbanken. In Hannut is zeker horeca.

Startpunten bij Hannut – Landen (zie uitbreiding)
Als je vlakbij het keerpunt in Landen wilt parkeren, kan dit in de Koningin Astridlaan.   Ook in het begin van Waasmont kun je goed parkeren. Vanaf de E40 neem je afrit Landen. Daarna volg je de borden Landen (niet St.-Truiden), totdat je de afslag LA naar Waasmont moet nemen. Vlak nadat je na 600 meter (vanaf de afslag) het Ravel-pad bent overgestoken, ga je RA, waar je de auto in een korte doodlopende straat kunt neerzetten.

Waals en Vlaams
De naam   ‘Hannut’ (spreek uit: annuu) is Waals. De Vlamingen zeggen ‘Hannuit’.

De plaatsen Landen en Waasmont zijn Vlaams. Iets ten zuiden van de snelweg waar je onderdoor gaat, ligt de grens tussen Wallonië en Vlaanderen.  

websites
http://velo-ravel.be/brochurespdf/ravel_hannut_2013.pdf   (Franstalig) De tekst (in twee kolommen) beschrijft een langer traject, namelijk Landen – Hannut – Fumal – Huccorgne, met grote foto’s en globale kaartjes.
http://ravel.wallonie.be/opencms/opencms/fr/parcours/sections/L127/ (Franstalig).   De tekst beschrijft een langer traject, namelijk Landen – Hannut – Fumal – (bij) Wanze.
http://users.telenet.be/pk/lijnen.htm#127   over de geschiedenis

Samensteller       Paul de Jong; reacties naar   pdejong28@yahoo.com    

Overige handbikeroutes in Nederland, België en Duitsland van Paul de Jong
of: klik op ‘Pdejong’ (rechtsboven onder naam route) voor o.a. een overzichtskaart met alle routes
of:
www.handbiken.nl/Routes
of:
www.handbiken.nl > toerroutes (of via menubalk boven, of via menuknop links boven: naar onder scrollen)
of:
www.gpsies.com/mapThumb.do?username=Pdejong   > ‘lijst van alle tracks’

Eisen waaraan deze handbikeroutes voldoen
geen lange teksten voor de route-aanduidingen;
geen hobbelig of moeilijk berijdbaar wegdek, tenzij uiterst kort;
geen korte of lange hellingen waar slippend voorwiel leidt tot stilstand en gevaarlijk achteruitglijden;
geen moeilijke of gevaarlijke oversteekpunten, behalve een enkele keer in de uitbreiding;
geen noodzaak van helpende begeleider, behalve een enkele keer in de uitbreiding;
beschrijving van geschikte parkeerplaats(en) voor de start;
aanduidingen van bijzondere situaties;
streven naar afstanden tussen de 30 en 40 km, soms met mogelijkheid van uitbreiding of inkorting.

 

Mehr Eigenschaften
eben  familiengerecht  barrierefrei  einsam, ruhig  glatt  Fahrradweg / Fahrradstraße 

Es sind noch keine Kommentare vorhanden.

Melde dich an, um einen neuen Kommentar zu schreiben

Koordinaten des Startpunktes

N 50°39.924' E 5°05.099'
N 50°39'55.452" E 5°5'05.986"
N +50.6654034 E +5.08499622

Koordinaten des Endpunktes

N 50°39.865' E 5°05.127'
N 50°39'51.912" E 5°5'07.655"
N +50.6644200 E +5.08546000

Weitere Infos unter: Link zu uns

Falls du von deiner Webseite auf diese Strecke verlinken oder als iFrame einbetten möchtest, dann kopiere einfach folgenden Codeschnippsel und binde ihn an einer beliebigen Stelle in deinem Quellcode ein:

kopieren
kopieren
kopieren
  • QR Code - Track To Go
    QR Code
  • QR-Codes sind zweidimensionale Barcodes, die jedes Gerät interpretieren kann, auf dem eine QR-Code-Software installiert ist. Lade dir die URL dieser Strecke einfach auf dein Smartphone herunter (erfordert QR Code Software auf deinem Smartphone).