Fernradweg Maasmechelen Mechelen-aan-de-Maas Limburg

Höhenprofil (25 m bis 47 m)

Höhendifferenz

22 m

Gesamtanstieg

154 m

Gesamtabstieg

153 m

GPSies-Index 3,16 ClimbByBike-Index 28,22 Fiets-Index 0


Über diese Strecke

Qualität der Strecke
Länge
28,05 km
Geo-Koordinaten
358
Wegepunkte
7
Angezeigt
19 mal
Herunter geladen
0 mal

Bewertungen

Landschaft
(0)
Anspruch / Kondition
(0)
Technik
(0)
Spaßfaktor
(0)
Strecken-Beschreibung
(0)
Rundkurs

28,05 km

Aktivität, geeignet für


Download als

Entfernung mit Geländesteigung
Strecke melden
Keine Reduzierung, alle Punkte werden ausgeliefert (Anzahl der Punkte: 358)
  • oder

 

Strecke glätten
Beschreibung der Strecke

handbikeroute 'Rondje Zuid-Willemsvaart en Leut' (Belgische prov. Limburg)  

Afstand   28 km. Zie ook de uitbreidingen.

Kenmerken
Je rijdt op vrijliggende fietspaden, behalve in de bebouwde kom. Alles is verhard. Het stukje onverhard (300 meter) bij 48 is geen probleem.

De routebeschrijving zorgt ervoor dat je een strook met bijna onbegaanbare keitjes vermijdt.

Mogelijke startpunten / eindpunten  
1)
knooppunt 57 (langs de Zuid-Willemsvaart, oostkant) (WP1) bij Maasmechelen (B50.960022; L5.709801). Op de navigatie voer je in: Dokter Haubenlaan, Maasmechelen, België. Vanuit Roermond is de afstand naar dit startpunt 47 km; vanuit Hasselt 33 km. Wie vanuit Nederland komt, neemt de A2 of de A76 naar Geleen. Bij Geleen neem je de afslag Antwerpen / Brussel (E314). Wie vanuit Hasselt komt, neemt de E314 naar Aken.

Op de E314 (Belgisch gedeelte) neem je de afslag Maasmechelen. Vervolgens rijd je richting Maasmechelen. Bij het tweede stoplicht, in het centrum, ga je RA de Dokter Haubenlaan in. Je rijdt de laan uit, gaat de brug over en nog voor de afdaling van de brug (einde rode kleur fietspad) ga je direct LA omlaag (zie bord links “Maaswinkel”), waar je parkeerruimte ziet. Hier is knooppunt 57 (startpunt).

De parkeerplaats is onverhard (kiezel half in de grond gedrukt). Je kunt je daardoor niet zo gemakkelijk met de handbike en rolstoel verplaatsen. Koppel daarom de handbike aan op de weg, die slechts een paar meter van je auto ligt. Het beste is de auto zo veel mogelijk rechts te parkeren als er plaats is. Dan zit je al bijna op de weg en heb je ook geen last van het gootje.

Mocht de parkeerplaats vol zijn, dan ga je terug naar de Dokter Haubenlaan, waar je kunt parkeren op de strook langs de weg, of bij de kerk.

2) Europalaan 38, Dilsen (WP3)(B51.037373; L5.722504) tussen knooppunt 48 en 49.  Aan de oostkant van de kerk is een parkeerplaats. Ook is er een parkeervak voor invaliden, voor en parallel aan de kerk, bij de paaltjes. Verder zijn er westelijk van de kerk parkeervakken langs de weg. Vanuit hier is de start in oostelijke richting (knp 49) met de kerk linksachter je.

Knooppunten
Je fietst een knooppuntenroute door van het ene genummerde knooppunt naar het andere genummerde knooppunt de bordjes te volgen met het nummer van het knooppunt. De nummers noteer je vooraf op een papiertje. Onderweg is er bij een knooppunt vaak een kaartje te zien met een plattegrond van het gebied en de nummers van de knooppunten daarop. De route kun je dus bij elk knooppunt aanpassen aan jouw wensen.

Route-aanduiding met knooppunten  
start knooppunt 57 (indien start bij Maasmechelen) – richting 56 – bordje RA negeren en RD langs kanaal blijven
– 55-48 (Let op rand)
-49-50  -richting 56
- een halve kilometer na het pontje: knooppuntenbordje RA naar centrum Leut
– drie kilometer verder, na links gelegen kerk, bordje LA negeren en (ondanks ‘doodlopend’) RD viersprong oversteken (WP5)
– al gauw schuin naar rechts; daarna (wat meer vaart makend) niet te langzaam fietsend het dijkje op RA
– 56-57 (parkeerplaats).

Veiligheid
De route wordt afgeraden bij een nat of vochtig wegdek vanwege het gevaar van doorslippen van het voorwiel bij twee hellinkjes omhoog.

Bij 48 moet je RA van het kanaal af (WP2). Het asfalt ligt iets hoger dan het onverharde stukje rechts waar je op terecht komt. Om kantelen te voorkomen zwenk je eerst wat naar links en rijd je rustig zo veel mogelijk recht op de asfaltrand af.

1,2 km verder steek je in de bebouwde kom van Dilsen een straat over. Door de huizen en de stratenrichting is het zicht minder goed. Let op verkeer van links en rechts.

1,8 km verder is (na de kerk) de oversteek met stoplichten geen probleem, maar 300 meter verder moet je direct na de bocht scherp LA oversteken (WP4). Het van achter komend verkeer is door de bocht lastig te zien. Kijk goed over je schouder naar links. Stop eventueel eerst. Mogelijk stopt het verkeer voor jou.

In het dorp Leut negeer je het knooppuntenbordje (zie route-aanduiding). Op 340 meter na het verbodsbord moet je een dijkje op (WP6). Maak vooraf even voldoende snelheid, want anders gaat je voorwiel doorslippen.

2,7 km verder moet je vlak voor de Zuid-Willemsvaart scherp LA. Doe dit ondanks het hellinkje beheerst, want links naast de vangrail ben je al dicht bij het water.

Beschrijving
Vanaf knp 57 (bij Maasmechelen) fiets je eerst 10 km langs de Zuid-Willemsvaart. Als je 2,5 km verder bent, rijd je door Dilsen. Weer een paar kilometer verder ben je in het plassengebied van de Maas en verderop bij de Maas zelf. Je gaat het pontje naar de Nederlandse kant niet over. Je fietst vervolgens van de Maas af om uiteindelijk op een oude dijk van de Maas te komen. Het slot is een eerder gefietst stukje Zuid-Willemsvaart, maar dan tegengesteld.

Horeca
Na Dilsen rijd je langs ‘Maascentrum De Wissen’ (na knp 49). Hier is een restaurant. Ook is het een bezoekerscentrum met informatie over de Maas (vanaf de bron) en over de ontgrindingen. Hierna komt er al gauw weer een restaurant, en bij het pontje (knp 50) is (bij mooi weer) een frituur. In Meeswijk fiets je langs een bord met   richting   ‘fietscafé’. Na Meeswijk kom je langs een enigszins van de weg afgelegen kasteel (Kasteel Leut, Vilain XIII). Als je hier de oprijlaan afrijdt, kom je bij een restaurant, waar je buiten kunt zitten met zicht op het kasteel.

Terugreis met de auto
Op het kruispunt met de stoplichten ga je LA. Let erop dat je in België bij groen soms te maken hebt met tegemoetkomende verkeer dat jij moet laten voorgaan. Een kleine kilometer verder ga je, nadat je onder de brug bent doorgegaan, direct RA richting Maastricht / Heerlen.

Uitbreiding 1
Er komt 5,4 km bij (heen en terug samen). Het doel is een pad van 1,8 heen en 1,8 km terug dat een wild stuk van de Maas volgt zoals je dat nauwelijks nog tegenkomt. Bij de scheiding van Nederland en België konden beide landen het niet eens worden over de kanalisering van de Maas. Daarom moest Nederland het Julianakanaal graven. De Maas behield daardoor hier zijn wilde karakter. Vogelaars komen er graag naar watervogels kijken. In september 2015 was de situatie als volgt. Het pad wordt niet onderhouden en heeft daardoor grote gaten, die je echter kunt ontwijken. Er is een paar meter onverhard. Je komt er als volgt. Je gaat vanaf knp 57 (parkeerplaats bij Maasmechelen) richting 51. Na een kleine kilometer zie je links van je een verhard pad dat langs de Maas loopt. Je gaat scherp LA. Ongeveer 1,5 km verder kom je bij een informatiebord dat, voor de handbiker onbereikbaar, een 40 meter van het pad afstaat. Hier of iets verder moet je omkeren, want het onverharde stuk dat komt, is onbegaanbaar.
Uitbreiding 2

Het is het noordelijke stuk van de route ‘Rondje Zuid-Willemsvaart Rekem’. Er komt 13,5 km bij. Je gaat vanaf knp 57 (parkeerplaats bij Maasmechelen) naar 51(Kotem)- volg na de onderdoorgang van de snelweg en na restaurant Pondorosa niet het routebordje RD (bord doodlopend), maar de wegas RA en ga hierna direct LA, het dijkje op en RA, en vervolgens 52-53-58 (oostkant)-57.

Vanwege een onneembaar steil hellinkje wijk ik in Kotem heel kort af van de route (van 51 naar 52).
Direct na de route-afwijking (richting 52) is er iets verder weer een dijkje. Daar moet je schuin links op. Stuur met beheerste snelheid naar links vanwege kans op kantelen door oneffenheid op wegdek.  
De Zuid-Willemsvaart heeft geen railing langs het fietspad.

Websites met knooppunten
Op een viertal websites kun je de routes op een kaartje oproepen door op de nummers van de knooppunten te klikken. Ook komen steeds meer details over de wegen te voorschijn als je inzoomt. Bovendien kun je tussen de knooppunten klikken als je een knooppunt niet wilt volgen. Dit kan echter niet bij ‘fietsnet.be’.
1)
www.route.nl Van alle vier is deze het prettigst in gebruik. Aan de linker bovenkant vind je (na even wachten)    ‘routeplanner’. Met diep inzoomen kun je zien of een weg wel of niet verhard is. Bij onverhard zie je tussen de groene streepjes alleen rode streepjes.
2)
www.fietsnet.be Let op   ‘be’ op het eind.
3)
www.fietseropuit.nl Rechtsboven klik je op   ‘knooppunten’. Onderaan vind je de bedieningsknoppen, waaronder het in- en uitzoomen.
4)
www.fietsersbond.nl Rechtsboven klik je op   ‘routeplanner’. Andere belangrijke knoppen zijn   ‘LF en knooppunten’, ‘meer opties’ en   ‘plan route’.   De routeplanner is voor knooppuntenroutes enigszins omslachtig in gebruik.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Willemsvaart       

samensteller     Paul de Jong; reacties naar   pdejong28@yahoo.com                      

Overige handbikeroutes in Nederland, België en Duitsland van Paul de Jong
of: klik op ‘Pdejong’ (rechtsboven onder naam route) voor o.a. een overzichtskaart met alle routes
of:
www.handbiken.nl/Routes
of:
www.handbiken.nl > toerroutes (of via menubalk boven, of via menuknop links boven: naar onder scrollen)
of:
www.gpsies.com/mapThumb.do?username=Pdejong   > ‘lijst van alle tracks’

Eisen waaraan deze handbikeroutes voldoen
geen lange teksten voor de route-aanduidingen;
geen hobbelig of moeilijk berijdbaar wegdek, tenzij uiterst kort;
geen korte of lange hellingen waar slippend voorwiel leidt tot stilstand en gevaarlijk achteruitglijden;
geen moeilijke of gevaarlijke oversteekpunten, behalve een enkele keer in de uitbreiding;
geen noodzaak van helpende begeleider, behalve een enkele keer in de uitbreiding;
beschrijving van geschikte parkeerplaats(en) voor de start;
aanduidingen van bijzondere situaties;
streven naar afstanden tussen de 30 en 40 km, soms met mogelijkheid van uitbreiding of inkorting.

 


 


 

 

 

 

Mehr Eigenschaften
eben  beschildert/mark.  familiengerecht  barrierefrei  einsam, ruhig  fest  Fahrradweg / Fahrradstraße  Straße 

Es sind noch keine Kommentare vorhanden.

Melde dich an, um einen neuen Kommentar zu schreiben

Koordinaten des Startpunktes

N 50°57.596' E 5°42.577'
N 50°57'35.785" E 5°42'34.664"
N +50.9599404 E +5.70962905

Koordinaten des Endpunktes

N 50°57.640' E 5°42.597'
N 50°57'38.448" E 5°42'35.856"
N +50.9606800 E +5.70996000

Weitere Infos unter: Link zu uns

Falls du von deiner Webseite auf diese Strecke verlinken oder als iFrame einbetten möchtest, dann kopiere einfach folgenden Codeschnippsel und binde ihn an einer beliebigen Stelle in deinem Quellcode ein:

kopieren
kopieren
kopieren
  • QR Code - Track To Go
    QR Code
  • QR-Codes sind zweidimensionale Barcodes, die jedes Gerät interpretieren kann, auf dem eine QR-Code-Software installiert ist. Lade dir die URL dieser Strecke einfach auf dein Smartphone herunter (erfordert QR Code Software auf deinem Smartphone).